Padne rekord v tancovaní mazurky?

24.04.2013 Prievidza

( Mesto Prievidza)
Žiaci Obchodnej akadémie v Prievidzi opäť pripravujú pod záštitou Petra Šťastného, europoslanca za SR, JUDr. Kataríny Macháčkovej, primátorky mesta Prievidza, a riaditeľa OA Prievidza Mgr. Ľ. Vidu, netradičný DEŇ EURÓPY - tancujPD.eu, ktorý sa uskutoční dňa 6. mája 2013 na Námestí slobody v Prievidzi.
Akcia nadväzuje na úspešný Deň Európy 2012, kedy sa prievidzské námestie roztancovalo v rytme kalamajky. 1820 účastníkov hromadného tancovania sa zapísalo aj do Slovenskej knihy rekordov.
Tento rok je zámerom organizátorov osloviť Prievidžanov iným ľudovým tancom – mazurkou, ktorá sa k nám dostala kedysi dávno z Poľska a na zábavách ju tancovali aj naši predkovia z hornej Nitry. Organizátori pre prievidzskú verejnosť okrem spoločného nácviku, pokusu o zápis nového slovenského rekordu, dobrej nálady pripravujú aj množstvo rozmanitých ocenení.
Záujemcov o spoločné tancovanie mazurky organizátori očakávajú v pondelok 6. 05. 2013 o 9.30 hod, kedy sa začne sčítavanie všetkých účastníkov. O 10. hodine sa začne organizovaný nácvik. Pokus o zápis do Knihy slovenských rekordov je naplánovaný po slávnostnom otvorení na 11. hodinu.
Keďže mazurkou chcú organizátori osláviť Deň Európy, vyzývajú účastníkov podujatia, aby na námestie prišli ozdobení vo farbách EU: dámy s akýmkoľvek žltým doplnkom či oblečením, páni zas v modrom.
Organizátorov potešil záujem aj iných miest zo Slovenska či z Poľska, ktorí sa chcú k ich aktivite pripojiť, takže je možné, že o 11. hod 6. mája 2013 sa bude mazurka tancovať vo viacerých slovenských mestách.
Príďte teda medzi nás ...
Čo je to mazurka?
Podľa informácii riaditeľky HNM v Prievidzi PhDr. Ivety Geczyovej je mazurka ( iné pomenovanie mazur, mazura, varšavanka ) – tanec v ¾ takte, ktorý je poľským národným tancom. Do Európy sa dostal vďaka napoleonských vojen na začiatku 19. storočia a obdiv ku kultúre slovanských národov. Mazurku jej prívrženci začali zaraďovať do rôznych baletných predstavení a tancovala sa aj na verejných spoločenských podujatiach.
Všeobecne sa uvádza, že mazurka sa na Slovensku tancovala hlavne na západnom Slovensku, na strednom na strednom Považí a dolnom Pohroní, menej v Šariši a Spiši.
Mazurka sa na hornej Nitre podľa dobových prameňov tancovala hlavne v Koši, ale vzhľadom na to, že sú zachované texty piesní z Veľkej Lehôtky či Poluvsia a z iných lokalít, dá sa predpokladať, že tento tanec sa tancoval aj v týchto lokalitách.
Mazurka je tancom v trojdobovom metre, mierne rýchleho tempa s tradičným predspevom štvorriadkových strof, v dvojakom postavení po obvode kruhu (dvojice tancujú proti sebe v uzavretom držaní alebo vedľa seba v mierne otvorenom držaní). Základným tanečným motívom je poskočný a prísuvný krok rôzneho štýlového prevedenia.
Mazurka sa dnes tancuje už málokde, jej znalosť je minimálna, možno preto sa organizátori tohtoročného ročníka tancujPD.eu rozhodli pre tento dnes už takmer zabudnutý tanec, ktorý zas patrí k dedičstvu našich predkov.
Autor: Mgr. Michal Ďureje 
 

Vyberte región